Kuchnia

Kulinaria

Moje Dietetyczne Fanaberie: Śniadanie

Owsiany omlet z jabłkami
Kaloryczność 1 porcji z użyciem 1 łyżeczki miodu

10 g płatków owsianych
10 g otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 jajko
1/3 szklanki wrzątku
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka stewii lub miodu
1/2 łyżeczki cynamonu

+ wypełnienie

1 małe jabłko
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
25 g chudego twarogu
1 łyżeczka stewii/miodu (opcjonalnie)
suszona żurawina



Płatki owsiane oraz otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.

Następnie dodajemy jajko, jogurt, cynamon, dosładzamy. Całość mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera, a następnie wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez tłuszczu pod przykryciem, aby góra się ścięła i omlet nie rozerwał się przy obracaniu.

W między czasie do miseczki ucieramy obrane jabłko, dodajemy pokruszony twaróg, jogurt oraz cynamon, ewentualnie dosładzamy i wszystko razem mieszamy, a następnie nakładamy na usmażony omlet i na wierzch kładziemy odrobinę suszonej żurawiny (gdy dodamy jej więcej i jabłko jest dość słodkie, wtedy dosładzanie jest w zasadzie zbędne).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation