Kuchnia

Kulinaria

Naturalne wody smakowe
Woda z imbirem i cytryną
Składniki:
pół łyżki imbiru
2,5 szklanki filtrowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu
Przygotowanie: Do wody dodaj pół łyżki sproszkowanego imbiru i szczyptę cynamonu. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Po zdjęciu z ognia wymieszaj z sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dodać syrop klonowy.
Właściwości: Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych dzięki czemu poprawia trawienie i leczy wzdęcia. Podobnie jak cynamon pomaga przyśpieszyć metabolizm, sprawia, że dłużej czujemy się syci. Zwiększa koncentrację i usuwa zmęczenie, gdyż polepsza ukrwienie mózgu. Lekko ciepłą wodę z imbirem i cytryną najlepiej wypić na około pół godziny przed pierwszym posiłkiem, wspomoże poranne oczyszczenie organizmu i doda energii na cały dzień.

Woda z grejpfrutem i wanilią
Składniki:
1 grejpfrut
2 łyżki soku z cytryny
wanilia
3 szklanki filtrowanej wody
Przygotowanie: Kroimy grejpfruta w kostkę, zalewamy wodą filtrowaną i dodajemy sok z cytryny. Aby złagodzić gorzki smak owocu, możemy dodać laskę wanilii - taka woda będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Odstawiamy na kilka godzin.
Właściwości:Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu grejpfrut polecany jest diabetykom, gdyż obniża poziom glukozy we krwi. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu, przyśpiesza metabolizm. Zawiera wiele substancji mających właściwości przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Ponadto zwalcza wolne rodniki oraz hamuje mnożenie się komórek nowotworowych. Wanilia doda przygotowanej wodzie aromatu oraz pobudzi organizm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation