Kuchnia

KUCHNIA - słodka

Sernik na zimno z owocami

spód:
100 g ciasteczek oreo
1/2 szklanki kokosu
100 g ciasteczek amaretti
1/4 kostki margaryny Kasia
masa:
500 g sera mielonego twarogowego z wanilią
galaretka z owoców leśnych
2 łyżki żelatyny
szklanka śmietany kremówki
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mrożonych owoców (maliny, porzeczka, truskawki, jagody)
dodatkowo:
truskawki
śmietana kremówka
ciasteczka oreo




Amaretti i oreo rozdrobnić najlepiej używając malaksera na drobny pył, albo rozbić tłuczkiem w woreczku. Wsypać do miseczki. Dodać kokos. Kasię roztopić i gorącą dodać do herbatników, wymieszać. Masą wykleić spód blaszki. U mnie mała tortownica o średnicy 18 cm. Wstawić do lodówki.



Truskawki umyć, kilkanaście przekroić wzdłuż na polówki i ściąć zaokrąglone brzegi, ułożyć je wzdłuż brzegów tortownicy, środkiem na zewnątrz na dnie z ciasteczek.



Mrożone owoce zmiksować z serkiem twarogowym. Ubić śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody (czyli w połowie ilości zalecanej) i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Przygotować żelatynę zalewając ją niewielką ilością zimnej wody, żeby przez chwilę napęczniała. Podgrzać mleko i do gorącego dodać żelatynę, dokładnie mieszając aż się rozpuści. Wlać mleko z żelatyną do masy, dodać galaretkę. Wymieszać wszystko dokładnie. Masę wylać do formy pomiędzy truskawki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Gotowe ciasto delikatnie obkroić wzdłuż formy , zdjąć obręcz z tortownicy. Kremówkę ubić na sztywno i wycisnąć na wierzch dekoracyjne kwiatki. W każdy włożyć ciasteczko oreo. Środek udekorować truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation