Kuchnia

danie główne, śniadanie, kolacja

Słodko-Lepkie Żeberka

na 4 porcje:
2 płaty młodych żeberek wieprzowych
2 puszki coli
2 łyżeczki prażonych nasion siemienia lnianego

Na sos:
8 łyżek ketchupu
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki słodkiego sosu chilli

Rozgrzewamy piekarnik do 175 °C, żeberka myjemy i układamy na blaszce do pieczenia. Zalewamy colą i dodajemy trochę wody, tak aby były całkowicie przykryte. Przykrywamy blachę szczelnie folią aluminiową. Dusimy 2,5 godziny, tak aż żeberka będą miękkie, ale aby się nie rozpadały.

W międzyczasie umieszczamy wszystkie składniki marynaty w rondelku: delikatnie podgrzewamy przez 2 minuty tak aby składniki się połączyły.

Gdy żeberka będą gotowe, ostrożnie każde wyjmujemy łyżką cedzakową, osuszamy na papierze kuchennym. Płyn z formy wylewamy i wycieramy ją do sucha. Żeberka umieszczamy z powrotem w formie do pieczenia i pokrywamy przygotowaną marynatą. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220 ° C, pieczemy przez 20 minut, kroimy, posypujemy uprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation