Kuchnia

danie główne, śniadanie, kolacja

indyk z szałwią i prosciutto
składniki
1 duża pierś z indyka (można kupić gotowe pokrojone plastry idnyka – 4 sztuki)
4 listki świeżej szałwii + kilka do dekoracji
4 plastry szynki parmeńskiej (prosciutto)
5–6 łyżek mąki
sól
świeży pieprz
olej
2 łyżki masła
przygotowanie
piersi z indyka kroimy wzdłuż (zgodnie z włóknami) na 4 cienkie plastry. lekko rozbijamy. solimy i pieprzymy mięso. na środku lekko dociskając układamy jeden większy liść szałwii.
na każdym kawałku indyka układamy złożony wpół plaster szynki parmeńskiej. zawijamy w kopertę i lekko, najlepiej przez folię, ubijamy (dociskamy) na płasko.
na patelni rozgrzewamy olej i masło. koperty z indykiem obtaczamy w mące i od razu smażymy na złoty kolor. wierzch dekorujemy smażonymi listkami szałwii.
podajemy wedle uznania z ziemniakami pieczonymi lub purre ziemniaczanym i sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation