Kuchnia

Cupcakes

Muffinki czekoladowe z kremem

BABECZKI ( 12 sztuk)
140g masła
70-80g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 mały cukier waniliowy
szczypta soli
1/2 szklanki mleka

1.w garnku rozpuścić masło z czekoladą, dodać kakao i dokładnie wymieszać!!! (bez grudek)

2. mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą

3. jajka krótko ubić z cukrem i cukrem waniliowym; do masy jajecznej wlać masę czekoladową - wymieszać

4. do masy dodać część mąki, zamieszać, następnie mleko, zamieszać i resztę mąki

5. ciasto przełożyć do papilotek ( do ok 2/3 wysokości) piec w temp 170-180 stopni 20-25 minut (warto sprawdzić ciasto wykałaczką juz po 20 minutach :) )

KREM
250 ml śmietanki 30%
1 opakowanie serka waniliowego/śmietankowego typu danio
1,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
barwniki spożywcze
draże do dekoracji

1. żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody

2. śmietanę dobrze ubić, dodać serek i jeszcze ubijać ok 2 minut

3. dosłodzić do smaku i dodać barwnik - wymieszać

4. wlać przestudzoną żelatynę i szybko, ale dokładnie wymieszać

5. ostygnięte babeczki udekorować szprycą i kolorowymi groszkami (gotowe można wstawić na 15 min do lodówki aby krem był bardziej zwarty, jednak ja nigdy nie mam na to czasu ;p )

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation