Kuchnia

ciasta

Ciasto w 10 minut

Składniki:
300 ml śmietanki 30%
2 galaretki truskawkowe
podłużne biszkopty
winne owoce (np: maliny, czarna porzeczka)

Wykonanie:
Dno tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz poukładać biszkopty jeden obok drugiego.

Schłodzoną śmietankę wlać do głębokiego naczynia. Ubić na sztywno. Następnie powoli wlewać rozpuszczoną w 1 szklance wody galaretkę.

Galaretka ma być płynna, ale całkowicie już wystudzona. Masę wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.

Teraz rozpuścić drugą galaretkę według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia.

Jeżeli masa w tortownicy już trochę stężała (a robi się to szybko) można na wierzchu ułożyć owoce.

Całość zalać drugą, tężejącą już galaretką.

Oczywiście biorąc pod uwagę stygnięcie galaretek, to przygotowanie tego ciastka trwa nieco dłużej, ale czas samej pracy, jest naprawdę nie dłuższy niż 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation