Kuchnia

Jadłabym...

Sałatka chłopska z młodych ziemniaków

0,5 kg młodych ziemniaków (małe sztuki)
300 gram boczku
3 duże ogórki małosolne
pęczek szczypiorku
świeży koperek
2 łyżki musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier


Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w słupki i smażymy aby wytopić tłuszcz. Odsączamy wytopiony tłuszcz i dodajemy boczek do ziemniaków. Następnie kroimy ogórki w grube plastry i również dodajemy do sałatki, razem z posiekanym szczypiorem oraz koperkiem. Z musztardy oliwy soli, pieprzu i cukru przygotowujemy sos którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatkę podajemy na zimno ale świetnie komponuje się z jajkiem sadzonym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation