Kuchnia

Pyszności

Ciasto cebulowe



Składniki::
żółty ser: 150 g
pieprz
masło: 100 g
jajko: 4 szt.
mąka: 200 g
gałka muszkatołowa
cebula: 500 g
boczek: 100 g
majeranek
olej
sól
śmietana: 200 g

W misce umieścić mąkę, jajko, masło w płatkach, 2 łyżki wody i szczyptę soli. Wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę pokroić w krążki, boczek w paseczki.

Boczek podsmażyć na patelni, dodać cebulę i zeszklić, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm i umieścić w formie (26 O). Docisnąć brzegi.

Nałożyć boczek z cebulą. 3 jajka wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera. Wszystko wymieszać i wylać na ciasto. Posypać resztą sera.

Piec w 200 st. C przez 30-40 minut. Dekorować majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation