Kuchnia

Tarty

Świąteczna korzenna tarta z prażonymi migdałami

Składniki na spód:

250 g kruchych, korzennych ciasteczek
50 g roztopionego masła

Składniki na krem:

125 g mascarpone
200 ml śmietanki 30 proc.
1 laska wanilii
1 łyżka cukru pudru

Oraz:

30 g płatków migdałów
cukrowe gwiazdki

Ciasteczka umieszczamy w melakserze i kruszymy. Przesypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Następnie ciasteczkową masę wysypujemy na formę do tarty i dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu i migdałów.

Migdały prażymy na suchej patelni do momentu aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce - misujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy zierenka wanilii i łyżkę cukru pudru - miksujemy do połączenia. Wyciągamy spód z lodówki i wykładamy krem. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów i cukrowymi gwiazdkami. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation