Kuchnia

Tarty

Tarta dyniowa na cieście francuskim | Człowiek z łyżką

tarta dyniowa

Składniki:

500-600g dyni
Gotowe ciasto francuskie
Pół łyżeczki gałki muszkatałowej
Pół łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek syropu klonowego
6 łyżek cukru nierafinowanego
3 jajka
200 ml śmietanki 18 %

tarta dyniowa

Przygotowanie:

1. Zacznijcie od dyni. Pokrójcie ją na kawałki, oczyśćcie z miąższu i poukładajcie na blasze (wraz ze skórką)

2. Posypcie kawałki dyni przyprawami i szczodrze polejcie syropem klonowym

3. Zawińcie blachę w folię aluminiową i włóżcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

4. Pieczcie ok. 45 minut – do miękkości dyni

5. Jak się upiecze, zdejmijcie folię i pozwólcie dyni ostygnąć

6. Teraz ciasto – rozwińcie gotowe ciasto francuskie i wyłóżcie nim formę do tarty. Ciasta zwykle są prostokątne więc prawdopobnie konieczne będą drobne robótki ręczne związane z przycinaniem ciasta z jednej strony i doklejaniem z drugiej

7. Nakłujcie ciasto widelcem, wyłóżcie papierem do pieczenia i wysypcie grochem dla obciążenia

8. Pieczcie w temperaturze ok 190 stopni przez jakieś 15 minut, potem zdejmijcie obciążenie i zostawcie jeszcze na 10 minut. Uważajcie, żeby się nie przypiekło za bardzo!

9. Zanim ciasto ostygnie, przygotujcie farsz z dyni. Wyskrobcie miąższ ze skórek i wrzućcie do blendera razem z jajkami, śmietaną i cukrem. Zmiksujcie

10. Powstałą w ten sposób masę przelejcie na upieczony spód i ostrożnie włóżcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na jakieś 30-45 minut (aż góra się zetnie)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation