Kuchnia

Przepisy

SKŁADNIKI

4 duże, mocno dojrzałe czerwone papryki
4 średnie cukinie o łącznej wadze około 3/4 kg
2 cebule
1 główka czosnku
1/2 mielonego mięsa z indyka
2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku (można zastąpić zwykłą słodką papryką)
1 szklanka (250 ml) przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
natka pietruszki
opcja - jeśli lubisz ostre potrawy:
pieprz cayenne lub chilli - tyle, ile lubisz :)

Piekarnik nastaw na 230 stopni.
Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, w które zawiniesz każdą paprykę. Blachę wysmaruj lub spryskaj 1 łyżką oleju.
Cukinie pokrój na plastry o grubości 1 cm. Obrane cebule pokrój na ósemki.
Papryki ułóż na blasze na kawałkach folii, obok połóż cukinię i cebulę. Na nich połóż całą główkę czosnku.
Wstaw do gorącego piekarnika i piecz wszystko, aż skóra na papryce stanie się czarna (od 15 do 20 minut) - w połowie czasu, paprykę odwróć, a cukinię i cebulę zamieszaj.
Kiedy warzywa się pieką, usmaż mięso na jednej łyżce oleju - rozgrzej go mocno, dodaj mięso i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor.
Do mięsa dodaj pastę i przecier pomidorowy. Dopraw papryką w proszku, solą i pieprzem (w tym momencie możesz też dodać chilli lub cayenne). Wymieszaj, postaw na ogniu i gotuj 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
Warzywa wyjmij z piekarnika. Paprykę zawiń w folię, na której się piekła. Po kilku minutach rozwiń ją, zdejmij skórę i usuń pestki. Pokrój na kawałki. Z ząbków czosnku wyciśnij zawartość i ją rozetrzyj.
Do sosu z mięsem dodaj cukinie, paprykę oraz czosnek. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia.
Podawaj z kaszą (jaglaną, gryczaną, perłową) lub ryżem albo kuskusem. Świetnie smakuje także z pieczywem.
I nie zapomnij o zielonych listkach :)

Dodatkowe informacje
Jeśli chcesz, by danie miało jeszcze mniej kalorii, mięso po usmażeniu przełóż na durszlak i odstaw na kilka minut - pozbędziesz się w ten sposób prawie całego tłuszczu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation