Kuchnia

Kulinaria

Zupa krem z marchewki
Składniki:

1 kg marchewki

4 ziemniaki

4 ząbki czosnku

2 średnie cebule

łyżka masła

około 500-600 ml bulionu drobiowo-warzywnego

przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

do dekoracji: kwaśna śmietana i rzeżucha



Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zrumienić na maśle w garnku z grubym dnem. Obraną marchew i ziemniaki pokroić w talarki, dodać do garnku, smażyć 5 minut i zalać bulionem. Dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Wszystko doprawić solą, pieprzem i zmiksować na krem blenderem. Udekorować śmietaną i rzeżuchą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation