Kuchnia

Kulinaria

Składniki na 12 muffinek:

250 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków (lub utłuczonych w moździerzu)
1 jajko
50 g ciemnego cukru muscovado
50 g jasnego cukru muscovado
150 ml mleka
¼ łyżeczki octu balsamicznego
6 łyżek oleju
6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego
4 łyżki melasy

W naczyniu mieszamy suche składniki: makę, sodę, proszek, przyprawy, cukry. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Suche składniki łączymy z mokrymi, szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki.

Wykładamy papilotkami formę na muffinki, wylewamy do nich ciasto i pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200°C. Sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation