Kuchnia

Kulinaria

sałatka z kurczakiem i ogórkami małosolnymi

ok. 300 g piersi z kurczaka + przyprawy - sól, pieprz, słodka mielona papryka, ew. ulubione zioła do drobiu
2 łyżki oliwy do smażenia
mała główka sałaty lodowej
2 pomidory
pół świeżego, długiego ogórka
ok. 10 rzodkiewek
3 większe ogórki małosolne
SOS:
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli, pieprzu ziołowego i cukru

Pierś z kurczaka pokroić w paski. Przyprawić i usmażyć na oliwie.
Sałatę umyć, porwać na małe kawałki. Pomidory pokroić w ósemki. Ogórka obrać, pokroić w ćwierć-talarki. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki, a ogórki małosolne w plastry. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać ostudzone mięso.
Wszystkie składniki sosu wymieszać, polać sałatkę, lekko wymieszać i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation