Kuchnia

pyszne... pasty

1 duża czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
2 mięsiste pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1 marchewka, starta na grubych oczkach tarki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
olej do smażenia (nie dużo)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu (opcjonalnie)
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
ostra pasta paprykowa lub płatki chilli (do smaku)
sól i pieprz (do smaku)
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 szklanki małych kawałków ryby, bez ości i skóry oczywiście (np. wędzony pstrąg/makrela lub r1. Wszystkie warzywa, liście laurowe i ziele angielskie podsmażamy na oleju.
2. Po paru minutach warzywa zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości.
3. Następnie wyjmij liście laurowe i ziele. Warzywa zmiksuj na jednolitą masę - powstanie sos.
4. Do sosu dodaj przecier, pastę paprykową, słodką paprykę i ketchup. Gotuj na małym ogniu, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Dopraw sos solą i pieprzem.
5. Połącz ryż z rybą.
6. Stopniowo dodawaj do ryżu sos, aby paprykarz miał odpowiednią konsystencję.
7. Przełóż paprykarz do słoika i zalej go odrobiną oleju. Zakręć słoik - w takiej formie można go przechowywać przez około tydzień (mam paprykarz już drugi tydzień w lodówce i dalej jest OK).
yba przygotowana na parze).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation