Kuchnia

pyszne... pasty

Pasta dyniowa z chili

Pasta dyniowa z chili





Składniki:
dynia (2kg)
1-2 papryczki chili
cukier (100g)
ocet (150ml)
sól (2 łyżeczki)







Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy cukier, ocet, sól i pokrojoną drobno papryczkę chili. Z cukrem i octem do smaku, ja dałam takie proporcje i wyszła mi fajna pikantna pasta słodko-kwaśna.

Gotową pastę wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut.



Autor: Magda o 00:15
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w usłudze Twitter
Udostępnij w usłudze Facebook
Udostępnij w serwisie Pinterest
Unlike
4 komentarze:

Anonimowy15 września 2012 13:41
A do czego można używać taką pastę?

Odpowiedz
Odpowiedzi

Magda15 września 2012 23:16
Wszelkie pasty jakie robię na zimę to tak na zastępstwo majonezu, keczupu, musztardy na kanapki, do mięs, nawet do frytek czy zwykłych ziemniaków. Taki dodatek w postaci 1 łyżki pasty do obiadu na przykład, jak salsy i inne sosy. Mój mąż to nawet kiełbaski z wody je z tymi pastami, więc do wielu rzeczy pasują.

Odpowiedz

bałwan22 października 2012 13:26
Ale tu zwykłą dynię polecam, bo z hokkaido średnia wychodzi. W sumie mogłam przewidzieć, jeśli coś ma konsystencję ziemniaka... Ze zwykłej wychodzi super.

Odpowiedz
Odpowiedzi

Magda22 października 2012 22:18
Na Ciebie to można liczyć, dyniomaniaczko :)Jeszcze mi 11szt zostało po ostatnim wypadzie :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation