Kuchnia

kuchenne inspiracje

Muszle nadziewane łososiem
na około 2 osoby

30 muszli makaronowych (użyłam około 15 /k)
2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
2 mniejsze lub średnie pory (użyłam pora już ugotowanego z rosołu /k)
po 1 łyżeczce suszonego estragonu i oregano
6 łyżek stołowych śmietanki kremowej 30% lub 36% (użyłam mleka skondensowanego /k)
500 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w kostkę około 1,5 cm (użyłam znacznie mniej - dorzuciłam 100 g łososia wędzonego /k)
100 g serka mascarpone
1 cytryna
2 łyżki listków świeżej mięty + gałązki do dekoracji (użyłam pietruszki, nie przepadam za miętą /k)
oliwa extra vergine

Muszelki gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Staramy się nie rozgotować, bo stracą kształt.
Nagrzewamy piekarnik, smarujemy naczynie żaroodporne oliwą extra vergine.
Podsmażamy por na maśle z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, estragonem i oregano. Jak będą miękkie zdejmujemy z palnika, dolewamy śmietanę, względnie mleko skondensowane, mascarpone, kilka kropli cytryny i posiekanego łososia. W oryginale łosoś jest surowy i powinien upiec się w piekarniku. Masę, która powstała nakładamy do muszelek, a muszelki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy kilka plasterków cytryny i wsuwamy do piekarnika na 10 minut. Podajemy skropione cytryną bądź posypane pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation