Kuchnia

kuchenne inspiracje

Pieczeń rzymska

Składniki:

1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek)
2 łyżki prażonej cebulki
2 ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
2 jajka
2 łyżki majeranku
sól + 2 łyżki soli peklowej
pieprz
tłuszcz do wysmarowania keksówki + bułka tarta do obsypania formy

Przygotowanie:

Ja wykorzystałam do doprawienia mięsa prażoną cebulkę, jeśli nie mamy to cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i kaszę jaglaną. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając z formy, następnie kroimy w plastry i przekładamy na talerz. Serwujemy na zimno lub na ciepło np. z ciemnym sosem i kiszonym ogórkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation