Kuchnia

w szklance czyli koktajle,musy,desery itp.

kompot - Kompot czereśniowy z wanilią i cytryną - Przepisy kulinarne Tesco


Czereśnie umyj i oderwij tzw. "ogonki”. Umyj dokładnie słoiki. Wsyp owoce do 3/4 wysokości słoika. Zasyp je cukrem, licząc ok. 150 g czyli 8 łyżek stołowych na słoik. Umyj cytrynę i sparz ją dokładnie wrzątkiem. Pokrój w plasterki i włóż po równo do 2 słoików.

Wanilię przekrój na pół i wydłub z niej aromatyczne ziarna. Następnie dodaj do owoców. Zagotuj wodę i wrzątkiem zalej owoce z cukrem w słoikach. Zakręć je i wstaw do pasteryzacji. Jeżeli nie masz dużego garnka, możesz wykorzystać piekarnik. Wstaw więc słoiki do piekarnika i ustaw temp. 90°. Włącz dodatkowo termoobieg i przetrzymaj w środku słoiki ok. 1,5 godz. do ich całkowitego zamknięcia.

Gotowe ostrożnie wyjmij, odwróć dnem do góry i postaw na szmatce, aby ostygły. Przechowuj słoiki w chłodnym miejscu. Kompot jest bardzo aromatyczny i słodki, więc możesz rozcieńczać go wodą już po wlaniu do szklanek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation