Kuchnia

w szklance czyli koktajle,musy,desery itp.

Lemoniada imbirowa | kornik w kuchni
Składniki

1/2 szklanki cukru
3/4+4 szklanki wody
30 g świeżego imbiru (obranego)
3/4 szklanki soku z cytryny (około 5 cytryn)

Z 5 cytryn wyciskamy sok - powinniśmy otrzymać 3/4 szklanki soku.
lemoniada z imbirem, lemoniada cytrynowa z imbirem

W garnuszku umieszczamy cukier i 3/4 szklanki wody oraz pokrojony w plasterki imbir. Gotujemy, aż cukier rozpuści się, a woda trochę zmniejszy objętość - około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Do dużego dzbanka przelewamy sok z cytryny, syrop cukrowo-imbirowy (przelewamy przez sito, by pozbyć się imbiru) i dodatkowo 4 szklanki wody. Mieszamy, wstawiamy do lodówki, by lemoniada imbirowa dobrze się schłodziła.
lemoniada z imbirem, lemoniada z cytryną i imbirem, napój z cytryną i i mbirem

Podajemy z lodem i plastrami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation