Kuchnia

gołąbki

Gołąbki bez zawijania :)

500 g mielonego mięsa wieprzowego np. łopatki lub drobiowego
2 woreczki ryżu (200 g)
3/4 szklanki kaszki manny
1/2 kg kapusty zwykłej białej lub pekińskiej
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz mielony
olej do smażenia


sos do gołąbków bez zawijania:


ok.1/2 l bulionu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chili, lubczyk lub inne przyprawy według uznania


Przygotowanie gołych gołąbków:


Ryż gotujemy ok. 5 minut krócej niż podano w przepisie na opakowaniu, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kapustę szatkujemy
w bardzo drobną kostkę i odgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 min (natomiast kapustę pekińską kroimy, solimy i odstawiamy na ok.15 minut, aby puściła wodę, którą wylewamy). Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygniecia. Potem do surowego mięsa dodajemy kapustę, ryż, jajka, kaszkę, sól, pieprz, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wyrabiamy, aż składniki się połączą. Następnie formujemy gołąbki, obsmażamy
z obu stron na złoty kolor.


sos do gołąbków bez zawijania:


Do brytfanki wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystko zagotowujemy, zagęszczamy mąką i wkładamy do niego wcześniej podsmażone gołąbki. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.20-30 min


Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation