Kuchnia

GRILLUJEMY

Grillowane ślimaki z indyka
Co kupić
1 dojrzałe mango (ok. 350 g)
500 g sznycli z piersi indyka
4-5 plastrów gotowanej szynki
3-4 łodygi pietruszki
2 łyżki włoskiej oliwy
sól jodowana
pieprz
200 g kwaśnej śmietany
curry
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 25min
Przygotuj
aluminiową patelnię grillową
patyczki do szaszłyków (drewniane lub metalowe)
Przygotowanie
Mango obieramy, połowę owocu kroimy na cienkie plasterki. Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Filety myjemy, osuszamy, rozbijamy na płasko, na każdym układamy po jednym plasterku szynki. Obkładamy plastrami mango i posypujemy oberwanymi listkami pietruszki. Filety zwijamy, kroimy w poprzek na kawałki o grubości ok. 1-2 cm i wbijamy po 3-4 na (osączone) patyczki do szaszłyków. Skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na aluminiowej patelni grillowej przez 10-12 minut.
Pozostały miąższ mango miksujemy, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny. Podajemy jako dip do szaszłyków
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation