Kuchnia

kuchnia

Kremowa zupa marchewkowa
Składniki:

8-9 średnich marchewek
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego imbiru
1 papryczka chili
400 ml bulionu warzywnego
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
prażone pestki dyni lub słoneczniku


Marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę.
W małym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić starty imbir, pokrojony w plasterki czosnek i chili - pozbawione pestek. Podgrzewać kilka minut, uważając by czosnek się nie zrumienił. Zdjąć z ognia. W osobnym rondlu rozpuścić 4 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę, dusić 3 minuty, do niej dodać marchewkę i dusić na małym ogniu 10 -12 minut, aż zmięknie. Do marchewki i cebuli dodać czosnek i chilli, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z prażonymi ziarnami słonecznika, lub dyni i natką pietruszki.
Smacznego :)

Źródło: przepis Edyty Kądzieli, Kuchnia+

Fabryka Kulinarnych Inspiracji: Zupy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation