Kuchnia

Gotowanie

składniki, 2 porcje:

• 4 małe buraczki
• 4 zielone szparagi
• 2 garście mieszanki sałat (roszponka, rukola, botwinka, sałata)
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku wraz z cebulką
• 60 g serka koziego w ruloniku
• skórka starta z 1/4 cytryny
• kilka listków bazylii

• sos winegret (proporcje składników można zwiększyć o połowę) oraz posiekany 1 ząbek czosnku






wykonanie:
buraczki umyć, osuszyć, zawinąć każdy oddzielnie w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. rozwinąć jednego buraczka i nożem sprawdzić czy jest już upieczony al dente. wystudzić i obrać ze skórki. pokroić na ćwiartki. buraczki można upiec wcześniej, nawet poprzedniego dnia.
szparagi umyć, odciąć twarde końce i obrać twardą skórkę. pokroić na kawałki i ugotować na parze (około 2 minuty). szparagi tak jak buraczki powinny być ugotowane al dente.
sałatę umyć, osuszyć, pokroić większe liście i ułożyć w salaterkach. przygotować sos winegret i zmieszać go z posiekanym ząbkiem czosnku.
do salaterek włożyć szparagi, buraczki, posypać szczypiorkiem i ułożyć pokrojony ser kozi. posypać skórką cytrynową i rozłożyć bazylię. polać sosem winegret. wymieszać przed podaniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation