Kuchnia

coś na ząb

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKIEM I BEZĄ
Ryż na mleku z wanilią, jabłka z rodzynkami i cynamonem, a wszystko zwieńczone bezową pianką. Właściwie nie wiem czy to jeszcze drugie danie, czy już deser. Kiedyś Mama często zostawiała nam ryż pod poduszką i mus jabłkowy w słoiku. Brałyśmy na to trochę cynamonu, cukru i roztopione masło. Też było dobre. Jednak wersja zapiekana, no cóż - niebo w gębie.

Ryż na mleku:

30 dag ryżu na risotto (arborio)
600 ml mleka
laska wanilii
szczypta soli
łyżka cukru

Jabłka z rodzynkami:

1 kg jabłek
łyżka masła
10 dag rodzynków
cukier, cynamon, sok z cytryny - do smaku

Beza:

2 białka
4 łyżki cukru

oraz
masło i bułka tarta do formy

Ryż dokładnie wypłukać. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka. Mleko zagotować z ziarenkami i laską wanilii. Wsypać sól, cukier i ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. Usunąć laski wanilii.
W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło i smażyć jabłka, mieszając. Dodać cukier do smaku i sparzone wcześniej rodzynki. Na koniec doprawić cynamonem i ewentualnie zakwasić cytryną (w przypadku słodkich jabłek).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać warstwami: ryż, jabłka, ryż, jabłka. Ubić na sztywno pianę z białek, dodając pod koniec ubijania cukier. Pianę wyłożyć na jabłka, naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation