Kuchnia

Kuchnia

TZATZYKI
400 ml gęstego jogurtu typu greckiego
ok 300 g zielonych ogórków, może być 1 wężowy
4 ząbki czosnku, drobno posiekane i zmiażdżone w moździerzu
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonej mięty
2 łyżeczki drobno posiekanego koperku (opcjonalnie)
1 łyżeczka świeżo wyciśnięty sok z cytryny (lub do smaku)
sól

przygotowanie
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito , posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok. W misce wymieszać jogurt z oliwą, miętą , koperkiem , czosnkiem. Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić cytryną i solą. Wstawić do lodówki aby składniki się przegryzły. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation