Kuchnia

Kuchnia

Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach
16 maja 2015 autorstwa Joanna Chmielewska-Ułas

mojprzepisna.pl| Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach

Już dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki oto torcik. Nie jest trudny, ale czasochłonny. Z jednej strony jest kaloryczny bo ma białą czekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki i całkiem sporo wiśni.
Oceńcie sami jaki jest :) Robienie deseru można podzielić na cztery etapy, przygotowanie sernika trwa mniej więcej cały dzień, tylko jest to rozłożone w czasie, warto więc : Pierwszy etap to przygotowanie galaretki, drugi etap to przygotowanie spodu ciasteczkowego, trzeci etap to przygotowanie masy jogurtowej, czwarty etap to wylewanie poszczególnych warstw deseru i tężenie deseru. Przepis mojego autorstwa.

Składniki na formę 20 cm:

Galaretka wiśniowa:
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300 ml wrzątku
10 gr żelatyny
400-500 ml kompotu z wiśni
300-400 gr wiśni z kompotu

Wiśnie odsączyć z kompotu na sitku. We wrzątku rozpuścić wiśniową galaretkę, dodać do tego 10 gr żelatyny, dokładnie wymieszać, dodać kompot wiśniowy.
ps. jeżeli nie macie tyle kompotu można dodać więcej wrzątku (generalnie będziemy potrzebować około 700-800 ml galaretki). Odstawić do ostudzenia, następnie stężenia, ale ma pozostać płynna, lejąca, wystarczy jak będziecie ją trzymać na blacie w kuchni.

Spód:
200 gr ciastek kakaowych/czekoladowych (u mnie domowe pierniczki)
50 gr rozpuszczonego masła

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą (sam spód), kilka razy zawijając ją w folię (później łatwiej będzie nam zdjąć sernik).
Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać masło, zmiksować. Ma powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć dno blaszki, wyrównać. Wstawić do lodówki.

Masa czekoladowo-jogurtowa:
800 gr jogurtu greckiego
250 gr serka mascarpone
20 gr żelatyny
300 gr białej czekolady

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę (20 gr) zalać minimalną ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia. W misie malaksera/miksera umieścić jogurty greckie, serek mascrapone. Do rozpuszczonej czekolady, dodać kilka łyżek jogurtu, tak aby ją lekko ostudzić, wymieszać, mieszkankę dodać do zmiksowanego jogurtu z serkiem mascarpone. Żelatynę delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w kapieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek jogurtowej mieszanki, wymieszać, następnie żelatynę dodać do reszty jogurtowej mieszanki, zmiksować dokładnie, żeby nie było grudek.

Wykonanie:
Uwaga! torcik przygotowujemy w zapiętej i szczelnej tortownicy.

Masę podzielić na 3 części (w sumie wyjdzie około 1,5 litra). Pierwszą część wyłożyć na spód ciasteczkowy. Następnie schować do lodówki na 30 min. Wyłożyć połowę wiśni, wylać (bardzo ostrożnie i powoli) połowę galaretki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 1-2 godziny). Następnie wyłożyć kolejną część masy czekoladowo-jogurtowej. Wstawić do lodówki na 30 min. Wyłożyć pozostałe wiśnie, wylać (bardzo ostrożnie i powoli) resztę galaretki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 1-2 godziny). Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na torciku rozetki. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny do całkowitego stężenia.
Torcik przechowywać w lodówce. Przed podaniem delikatnie nożykiem oddzielić deser od ścianek formy, delikatnie zdjąć obręcz następnie pomagając sobie szeroką płaską łopatką ostrożnie i delikatnie zsunąć torcik na paterę. Kroić bardzo ostrym nożem zanurzonym na chwilkę we wrzątku i wytartym do sucha. Z podanych proporcji wyjdzie 12 dużych porcji.
Uwaga:
Torcik przygotowywałam w tortownicy o średnicy 20 cm i wysokości 8 cm, jeżeli nie macie tak wysokiej tortownicy, proponuje użyć tortownicy o średnicy 23 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation