Kuchnia

OBIAD

FRITTATA

Składniki:
2 porcje (na małą patelnię o średnicy około 20 cm):
• 2 pomidory
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 4 jajka
• 1/2 ząbka czosnku
• 3 łyżki mleka
• 1 kulka (125 g) mozzarelli
• bazylia
• 1 łyżka masła

+ dla chętnych:
• dodatkowy inny ser, około 50 g, np. ser feta, camembert, ser cheddar lub inny ulubiony "żółty"
• szczypta płatków chili

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Pomidory sparzyć, najlepiej włożyć na kilkanaście minut do wrzątku, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Ułożyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem, skropić octem balsamicznymi i oliwą extra vergine.
W oddzielnej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać sól i pieprz, drobno starty czosnek, mleko, ser mozzarella straty na tarce o dużych oczkach lub rozdrobniony palcami oraz inny pokruszony lub straty ser jeśli go dodajemy. Wsypać połowę poszarpanych liści bazylii i wymieszać.
Rozgrzać patelnię razem z masłem, zebrać pianę z powierzchni. Wlać masę jajeczną i smażyć przez około 2 minuty (masa na brzegach ma bulgotać), następnie ułożyć pomidory i wstawić do piekarnika bez przykrycia na około 15 minut lub do czasu aż masa będzie zastygnięta. Posypać resztą bazylii i płatkami chili jeśli używamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation