Kuchnia

lody

Lody truskawkowe bez maszynki

Składniki:

500 g mrożonych truskawek
150 g cukru (lub mniej jeśli owoce są mocno słodkie)
250 ml śmietany 30%
1 łyżka soku z cytryny


Truskawki wyjmuję z zamrażarki i pozostawiam na 5-10 minut. Po czym przekładam podmrożone owoce do pojemnika, dodaję cukier, sok z cytryny i miksuję blenderem na mus. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Do zmiksowanych truskawek dodaję bitą śmietanę i delikatnie mieszam.
Masę przekładam do pojemnika i wkładam do zamrażarki na 4-5 godzin. W czasie mrożenia mieszam masę co pół godziny tak aby nie utworzyły się kryształki lodu. Na 5 minut przed podaniem wyjmuję pojemnik z lodami, a=tak aby łatwo można było nabierać lody za pomocą łyżki do lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation