Kuchnia

wypieki

Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:
16 łyżek masła
1 ½ szklanki mąki
1/3 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 ¼ szklanki cukru
2 łyżki startej skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
4 jajka
1 ½ ekstraktu z wanilii ( można pominąć )
SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY SYROP:
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru pudru
SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Mocno cytrynowe ciasto.
Etapy przygotowania

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. W oddzielnym naczyniu mieszamy mak z łyżką mąki. Masło ( o temp. pokojowej ) ucieramy na gładką masę mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz sok, na końcu ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy. Wsypujemy mak i miksujemy na najniższych obrotach do wmieszania składnika. Formę ( u mnie keksówka ok. 12 x 27 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C przez 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 35- 40 min. do suchego patyczka.
Składniki na syrop łączmy w garnuszku i gotujemy ok. 3 min ciągle mieszając, następnie polewamy już upieczone i ostudzone ciasto. Tak samo postępujemy z lukrem, podgrzewając składniki w garnuszku i polewając ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation