Kuchnia

wypieki

Tort bezowy z adwokatem, migdałami i sosem zabaglione
Blaty bezowe
Składniki:

7 dużych białek
1,5 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka octu
szczypta soli

Białka ubijać z solą, gdy zaczną sztywnieć łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod sam koniec miksowania(czyli po ok. 8-10 minutach) gdy masa będzie bardzo gęsta, lśniąca i sztywna dodać ocet oraz mąkę.

Na papierze do pieczenia narysować 4 koła o średnicy 18cm(po dwie bezy na blaszkę), rozdzielić masę między nie, wyrównać i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC(z termoobiegiem), po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć bezy przez 50-60 minut.
Całkowicie wystudzić przy zamkniętych drzwiczkach(polecam zrobić to wieczorem i pozostawić bezy na noc w piekarniku do ostygnięcia).
Krem adwokatowy
Składniki:

500g mascarpone
150ml śmietany 36%
150ml likieru jajecznego
pół szklanki cukru pudru

/składniki powinny być dobrze schłodzone/

Ubić mascarpone ze śmietanką na sztywną masę, dodać likier, cukier i ponownie dobrze zmiksować(byle nie przesadzić bo krem się zważy).
Dodatkowo:

50g uprażonych płatków migdałów
pół porcji sosu zabaglione z tego przepisu

Blaty bezowe przekładać przygotowanym kremem. Schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc(wtedy torcik kroi się idealnie i są widoczne wszystkie warstwy, ja przygotowywałem go na szybko jako prezent i nie zdążył się dobrze zmacerować). Przed podaniem posypać uprażonymi migdałami i polać sosem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation