Kuchnia

gotowanie

Składniki:
10 - 12 rurek cannelloni
60 dkg mielonego mięsa wieprzowego
25 dkg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
salsa pomidorowa, słoik ok 200 g
1 jajko
oregano, sól, pieprz
4 łyżki oleju
ok 15 - 20 dkg sera mozzarella

Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć do lekkiego zrumienienia, a następnie dodać do tego drobno pokrojoną cebulę. Cebulę smażyć do zeszklenia.
Zmielone mięso wieprzowe dodać do zeszklonej cebuli i czosnku, smażyć kilka minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki obrać, drobno pokroić i na osobnej patelni rozgrzać jedną, dwie łyżki oleju. Dorzucić pieczarki, lekko osolić, dodać pieprzu i smażyć do odparowania wody.
Usmażone mięso połączyć z pieczarkami. Po przestudzeniu dodać do mięsa jajko i wymieszać.
Zagotować wodę, lekko osolić i podgotowywać w niej (ok 3 - 4 minuty) rurki makaronu, wrzucając po kilka do wody. Następnie odsączać z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Przestudzić i napełniać je wcześniej przygotowanym farszem.
Rurki układać w jednej warstwie, w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym wcześniej olejem.
Salsę pomidorową wymieszać z 3 - 4 łyżkami wody. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Zagotować. Tak przygotowaną zalewą polać cannelloni i posypać je startą mozzarellą. Wierzch posypać oregano.
Zapiekać 25 minut w 190 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation