Kuchnia

CIASTA i inne pyszności

z Kotem w kuchni: Sernik Śmietankowy - Dieta Dukana

Sernik, który jest spełnieniem moich sernikowych marzeń :)
Idealny, śmietankowy, puszysty, wysoki, świetnie upieczony, kremowy i delikatny a jednocześnie treściwy.
Po upieczeniu jest równy, jak stół, ma mięciutką skórkę, białą mleczno-cytrynową polewę.
Pięknie się prezentuje, potrzeba mu tylko silnej woli by nie zjeść całego na raz, a muszę uprzedzić, że to bardzo trudne!
Mogłabym o moim serniku rozpisywać się godzinami, ale lepiej jeśli sami spróbujecie :)
Żałuję, że zdjęcie mogłam robić tylko telefonem, bo nie ukazuje ono tego, że na żywo wygląda "jak z obrazka" :)
3 x 200g Twaróg Delikatny Śmietankowy President 4%tł (link)
2 x 250g Twaróg w kostce Zielona Łąka
2 x 40g budyń śmietankowy
aromat śmietankowy
5 jajek
35 tabl słodziku
biała mleczna polewa cytrynowa: robiona na oko ;) wstawiona do lodówki, żeby zgęstniała lekko
mleko w proszku
aromat cytrynowy
słodzik
woda
Piekarnik nastawić na 175* Formę wyłożyć papierem do pieczenia (standardowa okrągła tortownica ok. 21-24cm średnicy)
Twaróg w kostce odcisnąć ręcznikiem z wody, wyrobić przez 2-3 minuty na bardzo gładko (omijamy tym sposobem mielenie). Dodać do President, słodzik i aromat. Zmiksować na gładko.
Dodać do masy twarogowej żółtka, znów zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywno! Białka nie mogą być ubite byle jak na szybko, ważne by białka były tak sztywne, że zagęszczą się
Na koniec ubijania białek dodać budynie w proszku i dokładnie zmiksować.
Białka dodać do masy twarogowej i dość szybko, ale bardzo delikatnie wymieszać wygarniając twaróg z dołu go góry.
Przelać masę do tortownicy (u mnie masa wypełniła tortownicę po sam brzeg).
Włożyć od razu do pieca.
Piec 1 h i 20 minut.
Upieczony sernik zostawić w wyłączonym piekarniku bez otwierania, dzięki temu powoli masa się ułoży.
Wyjąć po 30-60 minutach i studzić na kratce bez formy.
Po ostygnięciu polać polewą przełożyć do lodówki bez papieru już.

*Jeśli sernik będzie pod koniec się rumienił za mocno, nakryć go papierem do pieczenia. Nie otwierać w czasie pieczenia piekarnika, chyba że raz wkładamy tam papier.
Smakuje najlepiej po kilku godzinach, na drugi dzień jest bardziej treściwy :)Nie zwracajcie uwagi, że sernik rośnie. Cała prawda o sernikach jest taka, że to nie ciasto tylko deser więc nie rośnie tylko puchnie - powietrze z białek unosi masę do góry, dzięki temu piecze się on w środku w coraz niższych warstwach, jeśli wyłączymy gaz za szybko białka będą nie upieczone i zrobią sie płynne a co za tym idzie opadnie on poniżej tego co wlaliśmy.
Po upieczeniu miałam prawie tyle samo sernika co wlałam - woda wyparowała więc się o max 1 cm skurczył. był lekko popękany, ale oblałam to polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation