Kuchnia

CIASTA i inne pyszności

Pijane rodzynki
Potrzebujemy:
biszkopt: (blacha 35x25)
8 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklankę cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli
krem czekoladowy:
500 ml śmietany kremówki (30%)
300 g gorzkiej czekolady
80 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
masa rodzynkowa:
400 g rodzynek
szklankę rumu
50 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
poncz:
300 ml mocnej herbaty
5 łyżek spirytusu
4 łyżeczki cukru

Wykonanie:
biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Żółtka roztrzepujemy, mieszamy z pianą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po łyżce do masy jajecznej delikatnie i dokładnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy w temp. 180°C ok. 35-40 minut - do suchego patyczka.
krem czekoladowy:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kremówkę - energicznie mieszamy, uważając by masa się nie ścięła. Dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści i masa będzie gładka. Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Zimną masę ubijamy mikserem aż będzie lekka i puszysta.
masa rodzynkowa:
Rodzynki zalewamy rumem odstawiamy na ok. 24h. Po tym czasie nasączone rodzynki wykładamy na sitko, odsączamy nadmiar alkoholu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej mieszamy z rodzynkami.
poncz:
Zaparzamy mocną herbatę, gdy przestygnie dodajemy spirytus i cukier, mieszamy.
przygotowanie ciasta:
Zimny biszkopt przekrawamy na pół - 2 placki.
Dolną część nasączamy ponczem, wykładamy krem czekoladowy, równo rozprowadzamy. Kładziemy drugi placek lekko dociskamy. Górny biszkopt nasączamy ponczem, na wierzch wykładamy równomiernie masę rodzynkową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 6h.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation