Kuchnia

nalewki

Jarzębiak domowy

Skład:
500ml spirytusu
woda
1 szklanka suszonej jarzębiny
1 szklanka miksu (figi, śliwki suszone, rodzynki) 5g płatków dębowych francuskich średnio opiekanych
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru

Rozdrobnione owoce, jarzębinę i płatki dębowe umieszczamy w słoju. Całość zalewamy spirytusem i 500ml wody źródlanej, dodajemy miód i szczelnie zamykamy na 5-6 miesięcy.

Po tym czasie zlewamy płyn do czystej butli a owoce zasypujemy 3 łyżkami cukru. Czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i dolewamy 200ml mocno ciepłej wody. Pozostawiamy na 2-3 tygodnie.

Na koniec zlewamy płyn znad owoców i wyciskamy owoce na prasie. Łączymy wszystkie płyny, filtrujemy naszą wódeczkę, zlewamy do butelek i odstawiamy na dojrzewanie na 3-4 miesiące. Po tym czasie jarzębiak jest gotowy, jednak im dłużej leżakuje tym będzie lepszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation