Kuchnia

nalewki

Wiśnie w likierze

* ½ kg wiśni z pestkami,
* ½ kg cukru (albo trochę mniej, bo wychodzi dość słodkie),
* ½ l spirytusu ok. 96%,
* ¼ l wody.

1. Wiśnie zalać spirytusem i zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie.
2. Po tym czasie odsączyć owoce, a alkohol przelać do butelek.
3. Następnie wiśnie zasypać cukrem i odstawić na 3 tygodnie (do całkowitego rozpuszczenia się cukru).
4. Na koniec połączyć alkohol z syropem oraz wodą, zalać nim wiśnie, a pozostałą część trunku zlać do butelek, gotowe.

W ten sposób otrzymujemy likier wiśniowy oraz wiśnie doskonałe do różnych deserów. Receptura oraz wykonanie mojej mamy :)

Luty 25, 2009

Wiśnie w likierze | Zapiecek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation