Kuchnia

zupy

Andaluzyjskie gazpacho – idealne na upał.

Składniki na jedną porcję:
• pół kilo dojrzałych pomidorów
• pół zielonej papryki
• pół świeżego ogórka
• ząbek czosnku
• 3 łyżeczki oliwy z oliwek
• 4 łyżeczki octu winnego
• kromka białego chleba „z wczoraj”
• sól

Przygotowanie:
Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i wrzucić do miksera. Dodać obranego ogórka, paprykę bez pestek, czosnek oraz chleb namoczony w wodzie. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodać oliwę z oliwek, sól i ocet, jeszcze chwilę miksować ( najlepiej zacząć od mniejszej ilości soli i octu, próbować i dodawać do smaku). Wymieszać i wstawić do lodówki aby się porządnie zmroziło. Można podawać np. z grzankami lub z jajkiem na twardo.

¡Buen provecho! / Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation