Kuchnia

cukinia

Roladki z cukinii
Składniki:

1 mała cukinia
10 dag twarożku
2 plasterki szynki
2 ząbki czosnku
łyżeczka żelatyny
sól


Cukinię pokroić wzdłuż na plastry nie grubsze niż 0,5 centymetra. Posolić je i odczekać około pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.
Serek (ja użyłam twarożku do kanapek o smaku śmietankowym firmy Hochland, ale polecam też "Ser Ulubiony") wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz pokrojoną na małe kwadraciki szynką, doprawić do smaku.

Cukinię opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie grillować na specjalnej patelni. Patelnię grillową dobrze jest posmarować cieniutko olejem, ładniej się przypieka. Gdy już z obu stron plastry cukinii będą przyrumienione, odkładamy je na papierowy ręcznik, do przestygnięcia.

Kolejną czynnością jest zwinięcie cukinii w rulony, pozostawiając w środku miejsce na nadzienie. Najlepiej robić to na drewnianej desce, nie ślizga się. Ustawiamy "słupki" jeden obok drugiego, nie przejmując się tym, ze zewnętrzne końce cukinii mogą troszkę odstawać.

Do tak przygotowanych roladek nakładamy twarożek, dodając do niego uprzednio łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wyrównujemy, na wierzchu kładziemy dowolną dekorację, ja położyłam kawałeczki suszonych pomidorów.
Każdą roladkę przewiązujemy szczypiorkiem lub cieniutkim paseczkiem, wyciętym z pora, przekładamy na talerz i wstawiamy do lodówki.

Dzięki dodatkowi żelatyny, zawijańce podczas konsumpcji, dadzą się ładnie przekroić, bez rozmazywania sera po talerzyku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation