Kuchnia

cukinia

Złociste łódki z cukinii

Czas przygotowania 45 minut

Składniki przewidziane na dwie porcje

1. SKŁADNIKI:

- Cukinia

- Ser feta

- Odrobina świeżej czerwonej papryki

- 5 czarnych oliwek

- 6 suszonych pomidorów

- Łyżka świeżo posiekanej bazylii

- Łyżeczka kurkumy

- Łyżka oliwy z pestek winogron

2. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przed przystąpieniem do poniższych czynności nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

KROK I- ŁÓDECZKI:

Cukinie dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż. Następnie przy pomocy specjalnej łyżki, (jeśli takiej nie posiadacie możecie użyć zwykłej małej łyżeczki) zabieramy się do wydrążania małych dołków, pozbywając się w ten sposób sporej części miąższu. Cukinie na chwilę odkładany i przechodzimy do robienia farszu.
KROK II- FARSZ:

Ser feta kroimy na plastry, by łatwiej było rozgnieść je widelcem po przełożeniu do miseczki. Następnie siekamy oliwki, czerwoną paprykę, suszone pomidory i garść listków bazylii. Posiekane składniki wrzucamy do sera feta i mieszamy tak, by wszystko się razem połączyło.
KROK III:

Nakładamy do wydrążonych w cukinii dołków farsz, tak by dokładnie je wypełniały. Po wykonanej czynności, mieszamy w małym naczynku łyżkę oliwy z łyżeczką kurkumy
i przy pomocy pędzelka malujemy brzegi cukinii.
KROK IV- PRZYGOTOWANIE BLASZKI Z FOLI ALUMINIOWEJ:

Z kawałka folii robimy blaszkę, najpierw składając folię na pół tak, aby tacka była solidniejsza a później zaginając jej brzegi. Wykonanie blaszki jest niezwykle ważnym krokiem, ponieważ cukinię będziemy piec na ruszcie w piekarniku i nie chcemy by sok, który puści ona podczas pieczenia zapaskudził cały piekarnik.

KROK V:

Gotową cukinię układamy na zrobionej przez siebie blaszce- tacce i wkładamy do piekarnika na 35 min.

W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy cukinia jest już dostatecznie miękka. Dziesięć minut pod koniec pieczenia włączamy piekarnik ”na górę”, by cukinia się zrumieniła.

Czas pieczenia może być odrobinę dłuższy lub krótszy, w zależności od grubości cukinii i możliwości naszego piekarnika.

KROK VI:

Gotowe łódeczki wyciągamy ostrożnie z piekarnika na talerz i podajemy na stół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation