Kuchnia

smakowitości

Przepis na falafel - Ciecierzyca - właściwości i przepisy - ofeminin

1. Falafel (smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy)

Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1/2 dużej cebuli, posiekanej
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej kolendry (zastąpiłam suszoną)
1/2-1 łyżeczka ostrej papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-6 łyżki mąki
Sojowy lub olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:

1. Ciecierzycę moczymy przez noc - umieszczamy ją w misce i zalewamy odpowiednią ilością wody - co najmniej 5 cm powyżej. Następnego dnia odsączamy i umieszczamy w blenderze / robocie kuchennym. Dodajemy cebulę, pietruszkę, kolendrę, sól, ostrą paprykę, czosnek i kumin. Wszystko mocno rozdrabniamy (ale nie za mocno - nie chcemy uzyskać puree!). Dodajemy proszek do pieczenia i 4 łyżki mąki. Mieszamy. [W razie potrzeby dodajemy kolejną łyżkę mąki - z ciasta powinniśmy bez problemu formować kulki i nie powinno się ono przy tym kleić do rąk.] Naszą mieszankę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

2.Po kilku godzinach (u mnie około 4 godzin) formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego (można też użyć oczywiście profesjonalnego Falafel Scoop, jeśli ktoś takowy przyrząd przypadkowo posiada). Rozgrzewamy olej (dużo oleju) i smażymy pierwszego próbnego falafela. Jeśli się rozpada, to dodajemy mąki. Jeśli nie, to zabieramy się do smażenia pozostałych. Powinny nabrać brązowego koloru. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z chlebkiem pita, pomidorami, cebulą, papryką zieloną i pastą tahina. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation