Kuchnia

Pizza

pizza wegańska
Ciasto : 2 szklanki mąki, grudka drożdży ( głowiłam się, co miała na myśli autorka pisząc "grudka", wzięłam w końcu pół kostki zwykłych drożdży i było ok), 1/2 szklanki letniej wody ( nie gorącej, bo zabijecie drożdże!), szczypta soli, łyżka cukru, 2 łyżki oliwy.

Z wody, cukru i drożdży zrobić zaczyn ( czyli dokładnie wszystko zmieszać, rozcierając drożdże), zostawić na 10 minut. Mąkę zmieszać z solą, wlać do nich zaczyn i oliwę. Wyrobić ręcznie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( moja miska stała na stole w słońcu prawie godzinę, aż kula urosła).

Rozciągnąć ciasto na blasze ( na papierze do pieczenia), posmarować koncentratem i rozłożyć dodatki. U mnie były to :
- pieczarki surowe
- czerwona papryka
- zielone oliwki
- salami sojowe
- oregano i bazylia, którymi hojnie całość posypałam

W ramach sera rozważałam dodanie startego tofu, ale stwierdziłam, że ma inny smak i i tak się nie stopi, więc nie dodałam go ostatecznie. Tutaj bardziej sprawdziłby się ser wegański typu Cheezly - postaram się niedługo przywieźć go z Berlina.

Piec ok. 30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni, ale nie będzie zbyt twarde - trzeba sprawdzać w trakcie pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation