Kuchnia

Pizza

pizza niedzielna wg Ewy

ciasto:
1,5 szklanki mąki (dałam pszenną pełnoziarnistą)
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży lub 15 gramów świeżych
farsz:
2 filety z kurczaka + ulubiona przyprawa
3/4 paczuszki mrożonego szpinaku
3 - 4 ząbki czosnku
sól, pieprz
duża XXL kulka mozzarelli
80 gramów startego cheddara + 4 - 5 łyżek kukurydzy z puszki
sos:
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
0,5 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki bazylii
szczypta ziół prowansalskich + odrobina (szczypta soli)



Mąkę przesiewamy z solą, drożdżami, dolewając stopniowo wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
Formę do pizzy ( u mnie o średnicy 30 cm) wylepiamy równomiernie ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Szpinak rozmrażamy, przekładamy do rondla, podlewamy 2 łyżkami oleju, wysmażamy porządnie z soku, następnie dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, zasypujemy przyprawą, smażymy na patelni.

Koncentrat mieszamy z ketchupem, dodajmy przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.
Mozzarellę kroimy na plasterki, cheddar ścieramy na dużych oczkach.

Po upływie 30 minut ciasto smarujemy sosem, następnie wykładamy szpinak, posypujemy go kawałkami kurczaka, kukurydzą, wykładamy mozzarellę, posypujemy cheddarem, zapiekamy około 20 - 22 minut w temperaturze 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation