Kuchnia

food, drink and sweet

Rolada kokosowa
Składniki:
100g masła
125g margaryny
pół szklanki cukru pudru
100g wiórków kokosowych
sok z cytryny
pół szklanki cukru
pół szklanki wody
3 łyżki kakao
130g herbatników
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Miękkie masło i margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Kolejno dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Masę schłodzić w lodówce.
Herbatniki rozkruszyć. (Najlepiej włożyć ciastka do woreczka do mrożenia i rozkruszyć je za pomocą wałka do ciasta).
Do herbatników dodać cukier, cukier waniliowy i kakao.
Wlewać po trochu wodę i mieszać. (Ciasto powinno być dość gęste).
Masę kakaową wyłożyć łyżką na folię aluminiową. Rozsmarować w prostokąt.
Na masę kakaową wyłożyć masę kokosową i rozsmarować.
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.
Uwagi:
Najłatwiej zwijać roladę razem z folią i przy pomocy dużego noża oddzielać ciasto od folii.
Do jedzenia nadają się, gdy stwardnieje.
Smacznego Smile.
1 szklanka= 250ml.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation