Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Orzechowe tarteletki z mascarpone i pomarańczami

Potrzebujesz

Spód
125 g mąki pszennej
60 g masła w temperaturze pokojowej
45 g cukru
50 g orzechów laskowych
1 jajko


Krem z mascarpone
250 g mascarpone
120 ml śmietany 30%
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru waniliowego


Dodatki
4 pomarańcze
2 łyżki marmolady z pomarańczy
5 łyżek cukru
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
cukier puder do posypania


Przygotowanie

Orzechy zmiksować w blenderze. W dużej misce wymieszać miękkie masło z cukrem. Dodać jajko i przesiać połowę mąki do miski i zacząć wyrabiać ciasto. Dodać resztę mąki i orzechy oraz wyrobić ciasto na jednolitą masę. Włożyć na 1/2 h do lodówki.


W misce ubić śmietanę, w drugiej misce wymieszać jajka z mascarpone i cukrem. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.


Umyć pomarańcze i jednego cieniutko obrać obieraczką, następnie odkrojoną skórkę pokroić w cienkie paseczki. Następnie 3 pomarańcze dokładnie obrać ostrym nożem i pokroić w cienkie plasterki. Z ostatniego wycisnąć sok. W rondelku podgrzać lekko marmoladę i wymieszać z plasterkami pomarańczy.


Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 6 części, rowałkować na okrągłe placki. Foremki o 12 cm średnicy wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć ciastem oraz równomiernie rozdzielić krem z mascarpone, wsunąć do piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i ułożyć pomarańcze z marmeladą oraz ponownie wsunąć do piekarnika na 15 minut.


W między czasie zrobić syrop, do rondelka przelać sok z pomarańcza, dodać cukier, imbir, pokrojoną skórkę i 50 ml wody. Gotować przez 15 minut aż syrop zgęstnieje.


Wyjąć upieczone ciastka z piekarnika, ozdobić kandyzowaną skórką i polać syropem. Ostudzić i podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation