Kuchnia

Słodko i wytrawnie

Quesadillas z chorizo i z serrano

Quesadillas to jedne z najlepszych przekąsek. Nie dość, że są zawsze smaczne, to przygotowanie ich jest łatwe, szybkie i nie wymaga zwykle dużego wysiłku. Jak już zostało zaznaczone w przepisie na quesadillas z wołowiną, w oryginalnej wersji dodatkiem do tortilli jest tylko ser. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby urozmaicać je na własne ulubione sposoby. W tym odcinku smak tworzyć będą hiszpańskie wędliny: w pierwszej wersji kiełbasa chorizo, a w drugiej szynka serrano. W obu przypadkach z dodatkiem jalapenos i oliwek.

Quesadillas to takie przekąski, które można serwować niemal zawsze. Dobre na lunch czy kolację. Świetne na spotkanie towarzyskie. Istnieją nawet przepisy na quesadillas śniadaniowe. Serrano jest to długo dojrzewająca szynka, natomiast chorizo to ostra kiełbasa z dodatkiem papryki. Poniższy przepis jest wyjątkowo prosty i szybki. Nie wymaga nawet przygotowywania farszu. Jeżeli mamy już starty ser oraz serrano i chorizo w plastrach to wystarczy wszystko poskładać i opiec w dowolny sposób.

Składniki (na 4 quesadillas, czyli 12 trójkątów)

- 4 pszenne tortille
- 16 plastrów kiełbasy chorizo
- 4 plastry szynki serrano lub innej długo dojrzewającej
- 12 czarnych oliwek bez pestek
- plasterki marynowanej jalapeno (według uznania)
- 30 dag tartego żółtego sera (tutaj gouda)
- jako dodatek ulubiona salsa lub guacamole

Sposób przygotowania
Posiekaj oliwki na plasterki.
Na jednej połowie każdej tortilli nałóż ser - w sumie połowę całości, czyli 15 dag. Następnie porozkładaj na nim równomiernie chorizo (na 2 tortillach) oraz serrano (na pozostałych 2). Na to sypnij plasterki oliwek i jalapenos. Posyp na wierzchu pozostałym serem.
Złóż tortille w pół - przykryj z wierzchu połową bez farszu.
Opiekaj na rozgrzanej patelni, grillu elektrycznym lub opiekaczu aż ser się rozpuści - po ok. 2 minuty z każdej strony.
Pokrój każdą quesadillę na trójkąty i serwuj z ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation