Kuchnia

makaron

MAKARON COL RANCHETTO (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):

400 g makaronu (użyłam spaghetti)
200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
2 puszki siekanych pomidorów (800 g)
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
starty pecorino do posypania
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy boczek, smażymy od czasu do czasu, aż się zrumieni. Dodajemy pomidory, całość gotujemy przez około 15 minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W trakcie przygotowywania sosu gotujemy makaron al dente. Makaron dodajemy do gotowego sosu, delikatnie mieszamy. Rozkładamy pomiędzy 4 talerze i posypujemy serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation