Kuchnia

makaron

Makaron z kurczakiem w sosie z mascarpone

Potrzebujemy:
pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego) pokrojoną w drobną kostkę
opakowanie serka mascarpone
śmietanka 12 procent (najlepiej Łaciata)
chilli, czosnek i zioła (świeże lub suszone)
ulubiony makaron (my lubimy koła od wozu zwane z włoska ruote, bo świetnie zbierają sos)

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek w plasterkach i chilli pokrojone z pestkami, czyli pikantniejsze. Chwilę smażymy, potem odkładamy na talerzyk.
2. Na tłuszcz chillowo-czosnkowy wkładamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy, aż będzie miękki i lekko brązowy.
3. W osobnym garnku podgrzewamy lekko śmietankę i zdejmujemy z ognia. W niej rozpuszczamy mascarpone, mieszając go klasyczną trzepaczką. Gdy sos jest gotowy, dodajemy kurczaka, chilli, czosnek i zioła, które lubimy. Niech taki sos lekko się pogotuje na maleńkim ogniu.
4. Gotujemy makaron. Polewamy sosem i jemy z zieloną sałatą.

PRZEPIS DOROTY WELLMAN POCHODZĄCY Z KSIĄŻKI "KALENDARZYK NIEMAŁŻEŃSKI"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation