Kuchnia

pychota

Czarci tort wg przepisu Nigelli Lawson

Składniki:

Ciasto:
50 g przesianego kakao
100 g cukru trzcinowego
250 ml wrzątku
125 g miękkiego masła
150 g miałkiego cukru
225 g maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka

Polewa/krem
125 ml wody
30 g cukru trzcinowego
175 g masła
300 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki (czekolady w proporcjach 1/3 mlecznej i 2/3 gorzkiej)

2 tortownice z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować masłem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Do małej miski wsypujemy przesiane kakao, dodajemy 100 g cukru trzcinowego, zalewamy wrzątkiem. Rozmieszać trzepaczką i odstawić.
Do innej miski wsypujemy i mieszamy suche składniki - przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
W dużej misce masło ucieramy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Cały czas ucierając dodajemy ekstrakt waniliowy, dodajemy jedno jajko, następnie szybko dodajemy czubatą łyżkę suchych składników, mieszamy, dodajemy drugie jajko, wsypujemy resztę suchych składników, mieszamy. Na koniec dodajemy mieszankę wody, kakao i cukru. Powstałą kakaową masę rozlewamy do dwóch przygotowanych foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż do suchego patyczka. Upieczone ciasta studzimy początkowo w foremkach (5-10 minut), a potem bez nich.
W czasie pieczenia ciasta zajmujemy się przygotowaniem polewy. Do rondla z wodą dodajemy 30 g cukru trzcinowego i 175 g masła, rozpuszczamy wszystko na mały ogniu (doprowadzając niemalże do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i dostawiamy na chwilę, aż się roztopi. Następnie trzepaczką ubijamy na gładki krem, odstawiamy go do zastygnięcia, mniej więcej na godzinę. W tym czasie ciasto zdąży się upiec i wystygnąć. Proces zastygania kremu można nieco przyspieszyć, wkładając przestudzony krem do lodówki.
Jeden ze spodów układamy na paterze, pokrywamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim spodem. Całość - wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation