Kuchnia

Kuchnia

Tort naleśnikowy z mięsem warzywami



Czas przygotowania: 45 minut
Czas zapiekania: 45 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 4


Składniki:

NALEŚNIKI:
- mąka - 1 szklanka
- mleko - 200 ml
- woda gaz. - 50 ml
- jajko - 1 szt
- olej - 2 łyżki
- proszek - 1 łyżeczka
- sól - szczypta

FARSZ:
- mięso mielone - 300 g
- cukinia - 1 szt
- pomidor - 2 szt
- szczypiorek - 1 pęczek
- cebula - 1 szt
- cebula czerwona -1 szt
- ser żółty - 100 g

DODATKOWO:
- oliwa - 50 ml
- sól , pieprz



Etapy przygotowania:

NALEŚNIKI:

Składniki dokładnie mieszamy i smażymy duże , cienkie naleśniki na odrobinie oleju.
Odkładamy w ciepłe miejsce.


FARSZ:

Mięso mielone ( u mnie zmielona łopatka ) podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju – ciągle mieszamy , uważając , by się nie przypaliło.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cukinię myjemy , obieramy ze skórki ( jeśli ma cienką , nie musimy tego robić 0 i kroimy w półplasterki.

Cebule kroimy w piórka.

Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

Dodajemy cebule , a po chwili cukinię.

Delikatnie mieszając smażymy ok. 10 minut.

Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory.

Farsz doprawiamy do smaku solą i pierzem.


CAŁOŚĆ:

Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy.

Na spód układamy naleśnik.

Pokrywamy warstwą podsmażonego mięsa i warzywnym farszem.

Posypujemy startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i ponawiamy układanie farszu aż do wyczerpania składników.

Całość wkładamy do nagrzanego na 160 C piekarnika na ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation